divendres, 31 de desembre del 1971

1970. Finalitats tècnica i "federativa-local" del "Catastro Espeleológico de Burgos"



Cap els primers anys setanta, l'estructura social de l'Espeleologia, a Burgos, va començar a complicar-se.
Fins aleshores, durant vint anys, tot el potencial humà que se sentia atret per aquesta activitat, s'havia associat en l'únic nucli aglutinador que existia: el "Grupo Espeleológico Edelweiss".
Cap a 1971 (?), però, va haver-hi la primera escissió: del GEE se'n va separar el grup "Ramón y Cajal", format per alguns membres afeccionats a l'arqueologia en coves que, dins del GEE, començaven a trobar limitacions "legals" i clars impediments per a actuar, segons els seus criteris.
L'esperit controlador que dimanava de la direcció del GEE, començava a generar les primeres dissencions, i a revelar incomoditats internes que es perllongarien per bastant de temps.
Poc més tard, un grup d'estudiants de l'Institut d'Ensenyança Mitja, sense lligams amb el GEE, van constituir el grup "Amadís de Gaula" (?).
.....
Niphargus (1971 ?).
.....
Dins del GEE es va crear, l'any 1969 (?) el "Catastro Espeleológico de Burgos", bastant inspirat en el "Catastro Espeleoógico de la Provincia de Barcelona", que s'havia donat a conèixer l'any 1961. (*)
La finalitat essencial del "CEdeBU", en principi, era la de sistematitzar les informacions recollides pel propi GEE, que ja començaven a ser prou voluminoses.
Els motius doncs, eren purament tècnics.
Però, en complicar-se l'estructura de l'activitat espeleològica a la província, amb el sorgiment de grups que, de fet, eren independents per no sentir-se integrats en les directrius del grup originari, va esdevenir primordial la finalitat secundària de poder tenir constància, i si s'esqueia un coneixement documentat, de tota l'activitat que es desenvolupava.
Va començar així, un intent de federació d'associacions locals, per tal que hi podés haver un coneixement global de totes les activitats i tractar d'evitar les mútues intromissions. No es va fer servir el concepte específic de "federació", car en el llenguatge d'aleshores era un mot poc usual i desconegut per a molts, però sí que dintre del GEE i per l'inspiració de J. L. Uríbarri, va sorgir la idea de crear el "Servicio de Investigaciones Espeleológicas" depenent de la Diputació, i que agrupés, amb alguna dependència económica de subvenció i contributiva de treballs, a tots els grups de la província.
Varen fer-se reunions
 

[ Consultar les carpetes de correspondència de l'Edelweiss ]

(*) Títol Catálogo espeleológico de la provincia de Barcelona / Comisión del Catastro Espeleológico de la Provincia de Barcelona
Publicació Barcelona : Grupo de Exploraciones Subterráneas del Club Montañés Barcelonés, 1961-1974
Descripció 2 vol. (95, 198 p.) : il., map. ; 24 cm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada